Jak zwiększyć odporność?
Wzmacnianie odporności to najlepszy sposób na uniknięcie grypy, przeziębienia czy innych infekcji. Szczególnie ważne jest dbanie o nią w okresie jesienno-zimowym, w którym zwiększa się zachorowalność. Układ odpornościowy (immunologiczny) to zespół narządów, których zadaniem jest ochrona przed patogenami. System immunologiczny posiada szereg mechanizmów odporności. Na działanie tego układu wpływ mają węzły chłonne, komórki układu odpornościowego (np. limfocyty), przeciwciał, a także narządy limfatyczne np. grasica. Grasica to gruczoł, który odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. W układzie odpornościowym wyróżniamy limfocyty T oraz B. Limfocyty T dojrzewają w grasicy i są odpowiedzialne za niszczenie komórek zakażonych przez drobnoustroje, zwalczają przede wszystkim te patogeny, które mają zdolność wnikania do wnętrza komórek człowieka (np. wirusów). Limfocyty B powstają w szpiku kostnym i ich zadaniem jest produkcja przeciwciał, które uniemożliwiają zniszczenie patogenów zewnątrzkomórkowych (np. bakterii). Układ odpornościowy chroni również przed komórkami nowotworowymi.
Co na odporność?
Olej z ryb należących do rodziny dorszowatych to tłuszczowy, lipidowy składnik, który jest źródłem kwasów Omega-3 – EPA i DHA. Bardzo często dodatkowymi składnikami są witamina A, E i D. Kwasy Omega-3 oprócz korzystnego działania na układ immunologiczny wspierają również pracę serca oraz wpływają korzystnie na cholesterol.
Beta-glukan to składnik rozpuszczalnej frakcji błonnika, który występuje m.in. w zbożach, np. ziarnach owsa czy w jęczmieniu. Beta-glukan przede wszystkim to związek, który zwiększa odporność. Stymuluje on komórki odpornościowe, aktywując makrofagi oraz Limfocyty T.
Pyłek kwiatowy często nazywany pyłkiem pszczelim. To zebrany i częściowo przetworzony przez pszczoły pyłek kwiatowy, stanowią go męskie komórki rozrodcze wyprodukowane przez kwiaty. W pyłku pszczelim znajdziemy takie minerały jak selen, cynk czy mangan, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego zwiększając liczbę przeciwciał. Profilaktyczne przyjmowanie również zmniejsza ryzyko zachorowania na grypę.
W naturze jest obecnych wiele roślin i owoców, które są źródłem składników wspierających układ odpornościowy. Wiele z nich możemy nazwać jako zioła na odporność. Wśród tych ziół najpopularniejszymi jest czosnek, jeżówka czy rokitnik. Preparaty ziołowe zwiększają odporność oraz są przydatne jeśli często zapadamy na różne infekcje.
Colostrum (siara bydlęca) jest to produkt powstający w gruczołach mlekowych ssaków w ostatnim okresie ciąży (krótko przed porodem) i do około 72 godzin po nim. W jej składzie znajdziemy gotowe elementy układu odpornościowego jak limfocyty T i B. Czynnik siary przywraca właściwe funkcje bariery jelitowej oraz wzmacnia odporność organizmu.
Witamina C to jedna z podstawowych witamin na odporność. Wzmacnia odporność, chroni przed infekcjami, a profilaktyczne jej przyjmowanie skraca czas przeziębienia. Razem z witaminą C występuje często Rutyna, która wykazuje działanie przeciwutleniające oraz wspiera przed działaniem wolnych rodników. Rutyna spowalnia proces utleniania witaminy C, co przekłada się na jej dłuższe działanie.
Wszystkie produkty mogą Państwo zakupić online oraz stacjonarnie w Elblągu na ulicy Rzeźnickiej 12-13/B.
Pozdrawiam,
Sandra